21 maaliskuuta 2010

Lauantainen taideretki ja sunnuntainen löytöretki

Voi että mua otti päähän, kun tajusin, että pitää käydä tänään kirpputorilla hankkimassa lisää vuokra-aikaa kirppispöydälleni. Olisin halunnut edes tämän yhden päivän vaan olla kotona, ja tehdä koulutehtäviä (opponointi keskiviikoksi!).
Reissu oli kuitenkin onnistunut. Olin saanut kuudesta päivästä ihan mukavasti rahaa ottaen huomioon, kuinka vähän tavaraa oon ehtinyt sinne viedä, ja kuinka halvat hinnat mulla on, mutta kaikki myyntivoitot meni kymmenen minuutin sisällä. :D Maksoin nimittäin voitoistani seuraavat 6 päivää vuokra-aikaa, ja loppurahat menivät mahtaviin löytöihin, joita tein kanssamyyjieni pöydiltä.

mekko/tunika 4 €, alkuperä Lindex

oranssi trikoopaita 1 €, alkuperä H&M
harmaa liivi 3 €, alkuperä VILA
paljettipaita 5 €, kaikki laput oli leikattu pois

Mulla on selkeästi jokin perhosvaihe menossa, sillä oon piirrellyt niitä joka paikkaan, ja tein yhden perhosaiheisen grafiikan työn. Vaatekaapistani löytyy myös Englannista ystäväni minulle ostama perhostunika. Paljettipaita on painava kuin haarniska, mutta taidan silti laittaa sen ensi lauantaina ystäväni syntymäpäiville, joilla saattaa ehkä tanssijalkakin vipattaa.


Lauantaina oli aikainen lähtö kohti pääkaupunkiseutua taidenäyttelyitä kiertämään. Ensimmäinen kohteemme oli Espoon Emma. Vaihtuvina näyttelyinä Emmassa ovat tällä hetkellä Afrikan voima - kolme näkökulmaa ja Candice Breitzin näyttely.

Afrikan voima-näyttelyssä tarkastellaan Euroopan kulttuurivelkaa Afrikalle. Näyttelyssä on esillä afrikkalaisia taideteoksia ja Afrikasta vaikutteita saaneita 1900-luvun alun modernistisia sekä suomalaisia nykytaiteen teoksia. 

Teemu Mäki: Voodoo Women (Three Generations of Mami Wata Voodoo Women: Adjovi, Ayaba and Napa Gbagassi), öljy kankaalle 2009

Tätä teosta olisin voinut ahmia vaikka monta tuntia. Se on todella iso (en nyt löydä tähän hätään mittoja, mutta heitetään arvioksi pari metriä korkeutta ja neljä leveyttä) ja vaikuttava kirkkaine väreineen. Teoksen katselemisesta sai valtavasti energiaa.


Candice Breitz (s. 1972) on etelä-afrikkalainen, Berliinissä asuva valokuva- ja videotaiteilija. Emmassa on esillä neljä hänen teostaan.  
King (A Portrait of Michael Jackson) 2005 ja Queen (A Portrait of Madonna) 2005 ovat videoteoksia, joissa Michael Jacksonin ja Madonnan fanit esittävät (laulavat ja tanssivat) idoliensa biisejä kameran edessä. Fanit kuulevat biisit korvanapeistaan, mutta teoksen äänimaailma koostuu ainoastaan fanien laulusta (ja ähkimisestä, huokailusta ja muusta ääntelystä). En tiedä mitään viihdyttävämpää. :D Istuimme ystävieni kanssa teosten edessä niin kauan, että Afrikka-näyttely tuli vain juostua läpi.

Him, 1968-2008 ja Her, 1978-2008 ovat videoteoksia, joissa tunnetut näyttelijät on leikattu eri rooleista puhumaan toisilleen, tai siis itselleen, eiku siis.... Teokset ovat hämmentäviä, mutta erittäin mielenkiintoisia. Teosten nostattamaa fiilistä on vaikea kuvailla, se pitää itse kokea. Näitäkin teoksia pällisteltiin kauan. Kummassakin teoksessa on seitsemän kuvaruutua, joissa elokuvahahmot vuorottelevat. Kohtauksista on poistettu taustat ja muu rekvisiitta, ja henkilöt ovat mustaa vasten. Him-teosta tähdittää Jack Nicholson, ja Her-teosta Meryl Streep.

Candice Breitz: King (A Portrait of Michael Jackson) 2005
kuva: Jason Mandella


kuvat: EMMA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti